Antigentest – Reseintyg

Ett antigentest kan visa om du har en pågående Covid-19 infektion. Testet utförs med hjälp av en tops i näsan och resultatet får du efter 15 minuter. Provtagningen utförs på plats i Jönköpings Klinikens lokaler och vid ett negativt testresultat utfärdas ett reseintyg/friskintyg som du får med dig från besöket.

Jönköpings Kliniken använder sig av covid19 antigentest från SD Biosensors Inc Roche som är både CE-märkt och EU-godkänt. Testet har en specificitet på ≥ 99% och sensitivitet på ≥ 96%.

En annan analysmetod för att upptäcka en pågående Covid-19 infektion är PCR-test. Skillnaden mellan antigentest och PCR-test är att PCR-test kan upptäcka infektionen vid mycket lägre virusmängd men det kräver laboratorieanalys vilket tar längre tid för provsvar. Antigentestet är ett snabbtest som ger ett provsvar på endast 15 minuter och är därför väldigt efterfrågat.

Allt fler länder godtar numera antigentest med reseintyg/friskintyg för inresa i landet. Mer information kring vad som gäller för specifika resemål finns bland annat hos Sweden Abroad.

Det går bra att boka tid för reseintyg utan ett svenskt personnummer.

antigentest